czwartek, 8 maja 2014

Sernik z musem truskawkowym



Lubię wiosnę... Wszystko się zieleni, w sklepach pojawiają się wytęsknione warzywa i owoce. Lubię, gdy w końcu są młode warzywka, takie jak rzodkiewka, marchewka, sałata i szczypiorek. Lubię także, gdy są już moje ulubione owoce, czyli truskawki, morele, maliny... Ostatnio kupiłam pyszne truskawki i nie były to te sztuczne, plastikowe coś, co tylko wygląda jak truskawka... Część z nich zjadłam po prostu tak, a z części z nich zrobiłam pyszny mus, dodałam jeszcze trochę rabarbaru, który moim zdaniem świetnie pasuje do truskawek. Gdy mus był już gotowy wylałam jego część na masę serową i upiekłam sernik. Na koniec polałam go jeszcze roztopioną, białą czekoladą.






Sernik z musem truskawkowym

Mus:
500 g truskawek
2 laski rabarbaru
7 łyżek cukru

Truskawki pokroić, rabarbar obrać i również pokroić. Wrzucić razem do garnka, zasypać cukrem, odczekać chwilę aż truskawki puszczą trochę soku, następnie gotować, aż uzyskamy konsystencję musu. Odstawić żeby trochę przestygło.

Masa serowa:
1 kg twarogu (zmielić kilka razy lub użyć takiego z wiaderka do serników)
4 jajka
2 op. budyniu waniliowego
1 kw. śmietana
1 szkl. cukru

Wszystkie składniki zmiksować. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami, wlać masę serową, a na nią wylać mus truskawkowy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st. C, wcześniej wkładając do niego naczynie z zimną woda. Wkładamy sernik do piekarnika i pieczemy 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 130 st. C i pieczemy jeszcze 70 minut. Studzimy w piekarniku, następnie wkładamy na parę godzin do lodówki. Wierzch polewamy biała czekoladą.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz