czwartek, 1 maja 2014

Ciasto czekoladowe z migdałami i żurawiną



I parę kolejnych zwariowanych dni znów za mną... Zaczął się już maj, niestety pogoda trochę w kratkę, czasem słońce czasem deszcz. Na osłodę tych deszczowych dni upiekłam ciasto czekoladowe, bez konkretnego przepisu, użyłam po prostu tego co miałam w lodówce i szafkach. Wyszło pyszne ciacho, lekko wilgotne, dodatkowo przełożyłam je konfiturą morelową i posmarowałam bitą śmietaną.





Ciasto czekoladowe z żurawiną i migdałami

200g masła
2 szkl. mąki
5 jajek
2 op. cukru waniliowego
1 szkl. cukru
2 łyżki kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 dojrzałe banany
migdały w słupkach
żurawina suszona

Dodatkowo:
500 ml kremówki
3 łyżki cukru pudru
słoik konfitury morelowej

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym, dodać banany i miksować jeszcze chwilę. Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia. Do żółtek dodawać na przemian masło i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i z kakao i dobrze wymieszać, na koniec dodać ubite białka, migdały i żurawinę. Formę wysmarować masłem, wlać ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 1 godziny. Po upieczeniu ciasto ostudzić, przekroić i posmarować konfiturą. Ubić śmietanę z cukrem pudrem i wysmarować całe ciasto.




Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz